beAWARE: Η ιδανική πλατφόρμα για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων

beAWARE: Η ιδανική πλατφόρμα για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων

Για τις φυσικές καταστροφές οι ομάδες επέμβασης χρειάζονται κάθε διαθέσιμη βοήθεια. Η γραμμή που διαχωρίζει την επιτυχία από την αποτυχία είναι λεπτή και τα καινοτόμα συστήματα Τεχνολογιών Πληροφορικής κάνουν τη διαφορά. Μέσω της πλατφόρμας που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου beAWARE, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ, φορείς μπορεί να έχουν πρόσβαση σε καινοτόμες τεχνολογίες, ώστε να έχουν μία νέα προσέγγιση στη διαχείριση καταστροφών, η οποία παράλληλα ενισχύει την ασφάλεια των πολιτών.

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης συμμετείχε στο έργο beAWARE, το οποίο ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2017 και ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 2019, έχοντας θέσει τα θεμέλια για πρωτότυπες στρατηγικές και εργαλεία. Η πλατφόρμα που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου μπορεί να υποστηρίξει σε όλα τα στάδια της διαχείρισης φυσικών καταστροφών και χρησιμοποιεί Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) για την ανάλυση διαθέσιμων δεδομένων από διάφορες πηγές πληροφοριών, προκειμένου να υπάρχει καλύτερη επίγνωση της κατάστασης σε περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων.

«Η πρώτη καινοτομία του beAWARE είναι μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα που χρησιμοποιεί υψηλή τεχνολογία και δυνατότητες μηχανικής μάθησης. Η πλατφόρμα συγκεντρώνει πληροφορίες από μηνύματα κειμένου, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ηχητικές κλήσεις. Επεξεργάζεται καιρικά και άλλα πολυχρηστικά δεδομένα και μπορεί να εκδίδει έγκαιρες προειδοποιήσεις και ειδοποιήσεις σε πραγματικό χρόνο. Και όχι μόνο. Χρησιμοποιεί τεχνικές βαθιάς μάθησης για την ανίχνευση κρίσεων σε οπτικό περιεχόμενο· αυτόματη καθοδήγηση και πιλοτάρισμα drone για τη λήψη πολύτιμων πληροφοριών από εναέριες φωτογραφίες· συλλογιστική με βάση την κάθε περίπτωση και αλγόριθμοι για βοήθεια στη λήψη αποφάσεων στο πλαίσιο της διαχείρισης κρίσεων· καθώς και αυτόματη σύνταξη εκθέσεων σε πολλές γλώσσες για τη μετατροπή όλων των παραπάνω σε γλωσσικές πληροφορίες για τις αρχές,» δήλωσε ο Δρ. Ιωάννης Κομπατσιάρης, ερευνητής α’ βαθμίδας στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και συντονιστής του έργου.

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης ήταν μεταξύ των εταίρων που συνέβαλαν στην υλοποίηση του έργου και στην ανάπτυξη της πλατφόρμας, αναλαμβάνοντας ρόλο επικεφαλή εταίρου σε πακέτα εργασίας, ενώ, ταυτόχρονα, υλοποίησε με επιτυχία πιλοτική δράση και workshops, στο πλαίσιο των οποίων έγιναν συζητήσεις μεταξύ εταίρων και τελικών χρηστών, προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

 

Διαβάστε εδώ το σχετικό άρθρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.



Ελληνική Ομάδα Διάσωσης
Powered by active³ CMS - 20/04/2024 7:26:01 πμ