Εξάμηνο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην ΕΟΔ Λέσβου από την αγγλική διασωστική οργάνωση RNLI

Εξάμηνο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην ΕΟΔ Λέσβου από την αγγλική διασωστική οργάνωση RNLI

Ένα εξάμηνο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη Λέσβο ξεκίνησε η RNLI (Royal National Lifeboat Institution), μία από τις μεγαλύτερες διασωστικές οργανώσεις για τη θαλάσσια διάσωση, με στόχο να ενισχύσει περισσότερο την διασωστική και επιχειρησιακή ικανότητα των εθελοντών του παραρτήματος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης στο νησί.

Το πρόγραμμα έχει σκοπό, επιπλέον, να μεταφέρει την τεχνογνωσία και την τεράστια εμπειρία της RNLI στη ΕΟΔ Λέσβου, προκειμένου να δημιουργηθεί εκεί ένας «δυνατός» διασωστικός σταθμός, με μέλη που θα είναι εκπαιδευμένα, ώστε να συνδράμουν άμεσα και αποτελεσματικά σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα. Στην κατεύθυνση αυτή θα συνδράμουν δύο διασωστικά σκάφη Atlantic 75, πλήρως εξοπλισμένα, τα οποία βρίσκονται ήδη στη Λέσβο και δωρήθηκαν στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης από την RNLI, στο πλαίσιο της υποστήριξης της ΕΟΔ από τις οργανώσεις – μέλη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Θαλάσσιας Διάσωσης (IMRF). Η αρχή του προγράμματος έγινε το Σεπτέμβρη στη Setur μαρίνα Μυτιλήνης, όπου διοργανώθηκε μία εκδήλωση προσέλκυσης νέων μελών στο παράρτημα και μια ταυτόχρονη επίδειξη διαδικασιών έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα, όπως επίσης και επίδειξη Α’ Βοηθειών. Αντίστοιχη εκδήλωση θα γίνει και τον Νοέμβριο.

Η εκπαίδευση προχωράει με εντατικά μαθήματα, τόσο στη θαλάσσια διάσωση, όσο και στο management και τη διαχείριση ενός διασωστικού σταθμού, με στελέχη της RNLI που θα έχουν ως έδρα τους για το επόμενο διάστημα τη Λέσβο.  

Η υποστήριξη της RNLI στο παράρτημα ξεκίνησε στα τέλη του 2015, όταν, μέσω της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τη Θαλάσσια Διάσωση (IMRF), ανταποκρίθηκε στην έκκληση της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης για βοήθεια και παραχώρησε στο παράρτημα της Λέσβου ένα διασωστικό σκάφος τύπου Atlantic μαζί με διασωστικό εξοπλισμό. Στη συνέχεια, στελέχη της αγγλικής οργάνωσης εκπαίδευσαν για δέκα μέρες τους εθελοντές της ΕΟΔ Λέσβου στο χειρισμό του σκάφους, όπως επίσης και σε διαδικασίες θαλάσσιας διάσωσης.

Να σημειωθεί ότι τα μέλη της ΕΟΔ Λέσβου έχουν προσφέρει τεράστιο έργο σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα στη διάσωση προσφύγων στη θάλασσα, βοηθώντας πάνω από 3.000 πρόσφυγες.

Ευχαριστούμε την RNLI!

Εξάμηνο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην ΕΟΔ Λέσβου από την αγγλική διασωστική οργάνωση RNLI


Ελληνική Ομάδα Διάσωσης
Powered by active³ CMS - 07/12/2019 8:59:23 πμ