2310 310649
Τηλέφωνο Κέντρου Επιχειρήσεων (24 ώρες)
English Αναζήτηση
Συχνές ερωτήσεις  |  Δελτία τύπου  |  Χορηγοί
Θέλω να βοηθήσω
  Η Ε.Ο.Δ.  
Γενική Συνέλευση και Διοικητικό Συμβούλιο
Διεύθυνση Εκπαίδευσης
Διεύθυνση Επιχειρήσεων
Σκοπός της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης
Τμήματα - Ειδικότητες
Ορεινή Διάσωση
Διάσωση στο Υγρό Στοιχείο
Αντιμετώπιση Καταστροφών
Πρώτες Βοήθειες
Σκύλοι Έρευνας
Έρευνα και Τεχνολογία
Ανθρωπιστικές Αποστολές
|
  Δράσεις  
Επιχειρήσεις διάσωσης
Εκπαιδεύσεις
Συνέδρια - Εκδηλώσεις
Άλλες δραστηριότητες
|
  Παραρτήματα  
|
  Νέα  
|
  Σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών  
|
  Video gallery  
|
  Βιβλιοθήκη  
Πώς προστατευόμαστε από πνιγμό στη θάλασσα;
Μύθοι και Αλήθειες για τις Πρώτες Βοήθειες
Οδηγίες προστασίας από έντονα καιρικά φαινόμενα
Είμαστε προετοιμασμένοι για ενδεχόμενο σεισμό;
Παιδιά και οδική ασφάλεια
Συμβουλές για ασφαλή ορειβασία
Απαραίτητη η ενημέρωση για την αντιμετώπιση σεισμών, πλημμυρών και πυρκαγιών
Προστατεύομαι από τον σεισμό, μαθαίνοντας
|
  Επικοινωνία  

Η Έρευνα και Διάσωση στη Μεσόγειο Θάλασσα και η ποινικοποίηση της Ανθρωπιστικής Βοήθειας

Ημ/νία: 31/03/2017
Η Έρευνα και Διάσωση στη Μεσόγειο Θάλασσα και η ποινικοποίηση της Ανθρωπιστικής Βοήθειας

Στις 28 και 29 Μαρτίου η Ελληνική  Ομάδα Διάσωσης μαζί με εννέα ακόμη ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην θαλάσσια έρευνα και διάσωση, συναντήθηκαν στην έδρα του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, με μέλη του.

Οι ΜΚΟ συμμετείχαν ως ανεξάρτητες οργανώσεις με την υποστήριξη του Ισπανού Ευρωβουλευτή, Miguel Urban. Η συνάντηση έγινε λόγω της συνεχιζόμενης ανθρωπιστικής κρίσης στα νότια σύνορα της Ευρώπης και των συνεχιζόμενων και ουσιαστικών προσπαθειών των ΜΚΟ έρευνας διάσωσης να σώζουν ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα.  

Ο κύριος στόχος της συνάντησης  ήταν η κατανόηση και η συμφωνία, όσον αφορά τα μέσα και τις μεθόδους αντιμετώπισης των αβάσιμων κατηγοριών για παράνομη συμπεριφορά των ΜΚΟ έρευνας διάσωσης στην περιοχή της Μεσογείου. Κατηγορίες που, αν συνεχιστούν ανεξέλεγκτα, θέτουν σε κίνδυνο τις επιχειρήσεις των νομίμων δραστηριοτήτων των ΜΚΟ έρευνας διάσωσης, σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί.

Μετά από δύο ημέρες συντονισμένων  συναντήσεων και συζητήσεων, οι συμμετέχουσες  ΜΚΟ (Sea-Watch, Proem-Aid, ProActiva Open Arms, SOS Mediterranee, Hellenic Rescue Team, Jugend  Rettet, Humanitarian Pilots Initiative, SMHumanitario, United Rescue Aid) και οι εκπρόσωποί τους, μαζί με την ανεξάρτητη φιλανθρωπική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη θάλασσα  (Human Rights at Sea) και τη Διεθνή Ομοσπονδία Θαλάσσιας Διάσωσης (IMRF), συμφώνησαν πρωτίστως να απορρίψουν όλες τις αβάσιμες κατηγορίες και σχόλια που υποθέτουν παράνομη άμεση συνεργασία  των ΜΚΟ με εγκληματικά δίκτυα.

Επιπλέον, με σκοπό την ανάπτυξη και βελτίωση του επαγγελματισμού των ΜΚΟ, κατά τη διεξαγωγή των επιχειρήσεων έρευνας διάσωσης, όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στο στόχο και την πρόθεση της πρώτης έκδοσης ενός εθελοντικού «κώδικα δεοντολογίας για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που αναλαμβάνονται από τις ΜΚΟ στη Μεσόγειο», στη βάση ότι ο Κώδικας είναι σύμφωνος, με τους τρεις βασικούς τομείς, για την ανάληψη νόμιμων επιχειρήσεων  έρευνας και διάσωσης, που είναι: η συμμόρφωση με τις αποδεκτές διεθνώς  ανθρωπιστικές αρχές, η υπεράσπιση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η επαγγελματική συμπεριφορά κατά την διεξαγωγή των επιχειρήσεων. Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να βελτιωθεί περαιτέρω η Πρώτη έκδοση.

Οι συμμετέχοντες ζητούν όπως οι περαιτέρω αβάσιμες κατηγορίες για παράνομη συμπεριφορά των ΜΚΟ έρευνας διάσωσης, να παύονται αμέσως αν δεν προσκομίζονται  τεκμηριωμένα στοιχεία και προχωρώντας εμπρός οι ΜΚΟ επιθυμούν ελεύθερο, δίκαιο και ανοικτό διάλογο με όλους τους ισχύοντες ευρωπαϊκούς θεσμούς για την ενσωμάτωση  των πολιτών των ΜΚΟ σε ανθρωπιστικές αποστολές έρευνας διάσωσης στη θάλασσα.

Τα παραπάνω υποστηρίζουν το γενικό  στόχο των συμμετεχόντων, που είναι η ενθάρρυνση  των διεθνών κυβερνητικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων να παραμείνουν επικεντρωμένοι  στην ανθρωπιστική αποστολή, την εξασφάλιση ότι όλοι οι άνθρωποι που βρίσκονται σε κίνδυνο στα νερά της Μεσογείου μπορεί να σωθούν.

Η Έρευνα και Διάσωση στη Μεσόγειο Θάλασσα και η ποινικοποίηση της Ανθρωπιστικής Βοήθειας

Print-iconSendToAFriend-icon


Καταμερισμός Χορηγιών

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης
είναι μέλος των


Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (Ε.Ο.Δ.) είναι Μη Κυβερνητική Οργάνωση έρευνας και διάσωσης, τα μέλη της οποίας συμμετείχαν σε επιχειρήσεις από το 1978 σε εθελοντική βάση, ενώ από το 1994 λειτουργεί με τη μορφή σωματείου

Θα μας βρείτε επίσης


Κεντρική Διοίκηση
Κηφισίας 13 - ΤΚ 54248 Θεσσαλονίκη

Τηλέφωνο Κέντρου Επιχειρήσεων (24 ώρες):
+30 2310 310649