2310 310649
Τηλέφωνο Κέντρου Επιχειρήσεων (24 ώρες)
English Αναζήτηση
Συχνές ερωτήσεις  |  Δελτία τύπου  |  Χορηγοί
Θέλω να βοηθήσω
  Η Ε.Ο.Δ.  
Γενική Συνέλευση και Διοικητικό Συμβούλιο
Διεύθυνση Εκπαίδευσης
Διεύθυνση Επιχειρήσεων
Σκοπός της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης
Τμήματα - Ειδικότητες
Ορεινή Διάσωση
Διάσωση στο Υγρό Στοιχείο
Αντιμετώπιση Καταστροφών
Πρώτες Βοήθειες
Σκύλοι Έρευνας
Έρευνα και Τεχνολογία
Ανθρωπιστικές Αποστολές
|
  Δράσεις  
Εκπαιδεύσεις
Επιχειρήσεις διάσωσης
Συνέδρια - Εκδηλώσεις
Άλλες δραστηριότητες
|
  Παραρτήματα  
|
  Νέα  
|
  Σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών  
|
  Video gallery  
|
  Οδηγίες - Συμβουλές  
Πρώτες βοήθειες για εγκαύματα
Οδηγίες προστασίας από πυρκαγιές
Πώς αντιμετωπίζουμε την πνιγμονή;
Λιποθυμία: τί είναι, συμπτώματα και Πρώτες Βοήθειες
Τι πρέπει να περιέχει ένα σακίδιο Πρώτων Βοηθειών;
Χειμερινό βουνό και χιονοστιβάδα
Πώς προστατευόμαστε από πνιγμό στη θάλασσα;
Μύθοι και Αλήθειες για τις Πρώτες Βοήθειες
Οδηγίες προστασίας από έντονα καιρικά φαινόμενα
Είμαστε προετοιμασμένοι για ενδεχόμενο σεισμό;
Παιδιά και οδική ασφάλεια
Συμβουλές για ασφαλή ορειβασία
Απαραίτητη η ενημέρωση για την αντιμετώπιση σεισμών, πλημμυρών και πυρκαγιών
Προστατεύομαι από τον σεισμό, μαθαίνοντας
|
  Επικοινωνία  

Οργανωμένη βοήθεια από τη Διεθνή Ομοσπονδία για τη Θαλάσσια Διάσωση στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης

Ημ/νία: 24/02/2016
Οργανωμένη βοήθεια από τη Διεθνή Ομοσπονδία για τη Θαλάσσια Διάσωση στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης

Σε μια οργανωμένη κινητοποίηση για την ενίσχυση των επιχειρήσεων διάσωσης στο Αιγαίο προχωρούν οι ευρωπαϊκές οργανώσεις, μέλη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλάσσιας Διάσωσης (IMRF, International Maritime Rescue Federation), της οποίας μοναδικό μέλος της χώρας μας είναι η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης. Η κίνηση αυτή έρχεται να ενισχύσει τις προσπάθειες που έχει ξεκινήσει η ΕΟΔ ήδη από την αρχή της προσφυγικής κρίσης.

Στην κατεύθυνση αυτή πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις του Προέδρου του IMRF, Captain Udo Helge Fox και του συντονιστή του IMRF για το πρόγραμμα, Andreas Arvidsson με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΟΔ, όπως επίσης και κλιμακίου της Ολλανδικής KNRM στα γραφεία της Οργάνωσης στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια των οποίων συζητήθηκαν οι επιμέρους παράγοντες του προγράμματος και οι μέθοδοι υλοποίησής του. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, πέντε οργανώσεις, μέλη του IMRF, από τη Γερμανία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, την Ολλανδία και την Αγγλία πρόκειται να ενισχύσουν την επιχειρησιακή δυνατότητα τόσο της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης όσο και του Λιμενικού Σώματος επικουρικά στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο και την Κω με δωρεά διασωστικών σκαφών, εξοπλισμού, αλλά και υποστήριξη από ανθρώπινο δυναμικό. Οι οργανώσεις αυτές είναι η Γερμανική DGzRS (Deutsche Gesellschaft zur Rettung Schiffbruchiger, http://www.seenotretter.de/wer-wir-sind/), η Νορβηγική RS (Redningsselskapet, http://www.redningsselskapet.no/), η Σουηδική SSRS (Sjöräddningssällskapet, Swedish Society for Sea Rescue, http://www.sjoraddning.se/ine-english/), η Ολλανδική KNRM (Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij, https://www.knrm.nl/) και η Αγγλική RNLI (Royal National Lifeboat Institution, http://rnli.org/Pages/default.aspx).

Οι παραπάνω οργανώσεις δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στη θαλάσσια διάσωση και η δράση τους ξεκινάει από τις αρχές του 19ου αιώνα. Διαθέτουν υπερσύγχρονα σκάφη, χιλιάδες εθελοντές και η τεχνογνωσία τους σε ότι αφορά τη διάσωση είναι εξαιρετικά υψηλή. Την τεχνογνωσία αυτή πρόκειται να την μεταφέρουν και στην Ελλάδα, καθώς η Γερμανική DGzRS, η Ολλανδική KNRM και η Αγγλική RNLI θα παραχωρήσουν η κάθε μία από δύο υπερσύγχρονα σκάφη στην Ελλάδα, τα οποία θα δραστηριοποιηθούν στο Ανατολικό Αιγαίο. Ήδη δύο σκάφη της Σουηδικής SSRS δραστηριοποιούνται στη Σάμο από τον Οκτώβριο και συμμετέχουν ενεργά σε επιχειρήσεις διάσωσης, ενώ από τις αρχές του Φλεβάρη ένα φουσκωτό διασωστικό σκάφος έχει ήδη χορηγηθεί στην Ελληνική Ομάδα Διάσωση και επιχειρεί από την ίδια οργάνωση. Τέλος, η Νορβηγική RS έχει ενισχύσει ήδη οικονομικά την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης για την αγορά ενός διασωστικού σκάφους που επιχειρεί στο νησί της Κω και συνεχίζει τη βοήθεια για την κατασκευή ενός δεύτερου, με την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών της Νορβηγίας.

Σημείο αναφοράς αυτών των Οργανώσεων στην Ελλάδα είναι η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, με την οποία ο IMRF βρίσκεται σε στενή συνεργασία για τον συντονισμό αυτής της πρωτοβουλίας, ενώ υπάρχει θετική γνωμοδότηση και από το Λιμενικό Σώμα, το οποίο έχει αποδεχτεί τη διεθνή βοήθεια και θα συνεργαστεί με την ΕΟΔ και τις υπόλοιπες διεθνείς οργανώσεις, με απώτερο στόχο να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Μάλιστα, ο Πρόεδρος της ΕΟΔ, Γιώργος Καλογερόπουλος και ο συντονιστής εκ μέρους του IMRF, Andreas Arvidsson, συναντήθηκαν με τον Διευθυντή Κλάδου Ασφάλειας και Επιχειρήσεων, Υποναύαρχο, κ. Ιωάννη Καραγεωργόπουλο, στο αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος στον Πειραιά, όπου και παρουσιάστηκε το σχέδιο του IMRF για την βοήθεια στην Ελλάδα.

Ένας από τους βασικούς στόχους αυτής της προσπάθειας είναι η ενίσχυση της επιχειρησιακής δυνατότητας της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, καθώς τα σκάφη αυτά πρόκειται να παραμείνουν στην Ελλάδα και να ενταχθούν στο στόλο της Οργάνωσης, ενώ θα συνοδευτούν από διασωστικό εξοπλισμό και εκπαιδευτικά προγράμματα θαλάσσιας διάσωσης. Με την τεράστια αυτή βοήθεια, η ΕΟΔ θα καταφέρει να αναβαθμίσει σημαντικά το επιχειρησιακό της προφίλ στην περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου και να συνδράμει αποτελεσματικά στο έργο του Λιμενικού Σώματος.  

 

Δείτε εδώ το σχετικό Δελτίο Τύπου από τον IMRF.

Οργανωμένη βοήθεια από τη Διεθνή Ομοσπονδία για τη Θαλάσσια Διάσωση στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης

Άλλα σχετικά θέματα:Print-iconSendToAFriend-icon


Καταμερισμός Χορηγιών

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης
είναι μέλος των


Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (Ε.Ο.Δ.) είναι Μη Κυβερνητική Οργάνωση έρευνας και διάσωσης, τα μέλη της οποίας συμμετείχαν σε επιχειρήσεις από το 1978 σε εθελοντική βάση, ενώ από το 1994 λειτουργεί με τη μορφή σωματείου

Θα μας βρείτε επίσης


Κεντρική Διοίκηση
Κηφισίας 13 - ΤΚ 54248 Θεσσαλονίκη

Τηλέφωνο Κέντρου Επιχειρήσεων (24 ώρες):
+30 2310 310649