Σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα το σκάφος «Ευρώπη» της ΕΟΔ Ηρακλείου

Σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα το σκάφος «Ευρώπη» της ΕΟΔ Ηρακλείου

Έτοιμο να επιχειρήσει στις θάλασσες της Κρήτης και να βοηθήσει όπου υπάρχει ανάγκη είναι πλέον το διασωστικό σκάφος «Ευρώπη», το οποίο παραχωρήθηκε στο παράρτημα της ΕΟΔ στο Ηράκλειο από την Κεντρική Διοίκηση της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, η οποία το κατασκεύασε με χρηματοδότηση μέσω προγράμματος υποστήριξης του έργου της από το Υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας και της νορβηγικής διασωστικής οργάνωσης RS.

Μέσω του ίδιου προγράμματος, ύψους 1 εκατ. ευρώ, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης απέκτησε άλλα τρία πλήρως εξοπλισμένα διασωστικά σκάφη, τα οποία αυτή τη στιγμή επιχειρούν στην περιοχή του Βόλου, της Κέρκυρας και της Θεσσαλονίκης, διασωστικό εξοπλισμό και εξοπλισμό τηλεπικοινωνιών, ενώ, ταυτόχρονα, πραγματοποίησε εκπαιδευτικά προγράμματα σε Ελλάδα και Νορβηγία, τα οποία αναβάθμισαν σημαντικά το επιχειρησιακό επίπεδο των μελών της.

Το σκάφος τύπου Zodiac έχει μήκος 8,5 μέτρα, διαθέτει δύο μηχανές 200 ίππων, αναπτύσσει ταχύτητα 50 περίπου κόμβων και είναι εξοπλισμένο με ραντάρ επιφανείας, ραντάρ βυθού, θερμική κάμερα, κάμερα νυκτός και έχει τη δυνατότητα να καταγράφει όλες τις κινήσεις. Επίσης διαθέτει GPS , ραντάρ και σόναρ, που μπορούν να δώσουν χαρτογράφηση επιφανείας, χαρτογράφηση βυθού, και ουσιαστικά με όλα τα συστήματα που διαθέτει, οι διασώστες μπορούν να πλεύσουν στο απόλυτο σκοτάδι, με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, καθώς θεωρείται παντός καιρού. Επίσης, το συγκεκριμένο σκάφος είναι εφοδιασμένο με πλήρη εξοπλισμό πρώτων βοηθειών, απαραίτητο για να ενισχύσει κάθε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

Να σημειωθεί ότι έχει ήδη πραγματοποιηθεί ένας πρώτος κύκλος εκπαίδευσης στα μέλη της ΕΟΔ Ηρακλείου σχετικά με τον χειρισμό του σκάφους, ενώ επίκειται και δεύτερη εκπαίδευση σύντομα.

Το παράρτημα Ηρακλείου ευχαριστεί θερμά τον Λιμενάρχη Ηρακλείου, κ. Ευθύμιο Δουβή, για την καθοριστική συνεισφορά του στις διαδικασίες που απαιτήθηκε να διεκπεραιωθούν για την μεταφορά του σκάφους και των εκπαιδευτών, την παραχώρηση θέσης ελλιμενισμού, αλλά και για την αμέριστη συμπαράστασή του στο έργο της ΕΟΔ Ηρακλείου.

Επίσης, ευχαριστεί τον Οργανισμό Λιμένα Ηρακλείου Α.Ε. και τον Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλό του, κ. Απόλλωνα Φιλιππή για την παραχώρηση θέσης πρόσδεσης και παροχής νερού για την πλωτή εξέδρα.

Τέλος, ευχαριστεί τις Μινωϊκές Γραμμές Α.Ν.Ε. που ανέλαβαν χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση τη μεταφορά Ι.Χ. αυτοκινήτου με συρόμενο τρέιλερ και το σκάφος, καθώς και την μετακίνηση της ομάδας των εκπαιδευτών Υγρού Στοιχείου της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης από την Κεντρική Διοίκηση.

Σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα το σκάφος «Ευρώπη» της ΕΟΔ Ηρακλείου


Ελληνική Ομάδα Διάσωσης
Powered by active³ CMS - 11/07/2020 11:40:54 μμ