10 βασικές κινήσεις, για σίγουρη επιβίωση και διάσωση σε περίπτωση ναυαγίου

10 βασικές κινήσεις, για σίγουρη επιβίωση και διάσωση σε περίπτωση ναυαγίου

1. Ενημερωθείτε για τα μέτρα ασφαλείας

Κατά την είσοδο σας σε ένα πλοίο ελέγξτε για τις πράσινες πινακίδες με τα σημεία συγκέντρωσης, τα σημεία που υπάρχουν σωσίβια ενηλίκων και παιδιών, τα σημεία που είναι τοποθετημένες οι σωστικές λέμβοι, κ.α.. Παρακολουθείστε την παρουσίαση του πληρώματος για τους κανόνες ασφαλείας κατά την έναρξη του ταξιδιού σας. 

2. Ακολουθήστε τις οδηγίες του πληρώματος

Σε περίπτωση ανάγκης διατηρήστε την ψυχραιμία σας και ακολουθήστε τις οδηγίες του πληρώματος. Σε καμία περίπτωση μην εγκαταλείψετε το πλοίο, αν δεν είναι αυτή η οδηγία.

3. Προετοιμαστείτε κατάλληλα

Πιείτε αρκετό νερό, φάτε τροφές με αργή θερμιδική καύση, όπως μία μπάρα δημητριακών, κ.ά. και φορέστε διαδοχικά στρώματα λεπτών ρούχων, που θα σας διατηρήσουν ζεστούς. Μην φορέσετε μάλλινα ρούχα ή χοντρά μπουφάν, διότι δεν προστατεύουν όσο οι διαδοχικές στρώσεις λεπτών υφασμάτων. Φορέστε το σωσίβιο σας, εφαρμόστε το καλά επάνω σας και στη συνέχεια φορέστε παιδικό σωσίβιο στα μικρά παιδιά.

4. Εγκαταλείψτε το πλοίο μόνο με εντολή του καπετάνιου

Ο καπετάνιος και το πλήρωμα είναι εκπαιδευμένοι να χειρίζονται καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και η τελική απόφαση εγκατάλειψης του πλοίου έρχεται πάντα και μόνο από τον ίδιο τον καπετάνιο. Θα σας ειδοποιήσει από τα μεγάφωνα και το πλήρωμα θα σας οδηγήσει στα ασφαλέστερα σημεία εγκατάλειψης.

5. Πάρτε τη σωστή θέση και στάση για την είσοδο στο νερό

Για την είσοδο σας στο νερό πρέπει να είστε στη μικρότερη δυνατή απόσταση από το νερό. Με το ένα σας χέρι κλείνετε τη μύτη σας και με το άλλο πιάνετε το σωσίβιο, «κλειδώνοντας» το πρώτο σας χέρι. Ελέγχετε για τυχόν εμπόδια στο νερό, κοιτάτε ευθεία μπροστά και κάνετε ένα βήμα, πέφτοντας κάθετα.

6. Πάρτε τη σωστή στάση επίπλευσης μέσα στο νερό

Μέσα στο νερό θα πρέπει να πάρετε μία «εμβρυακή» στάση, κρατώντας τα χέρια σας σταυρωμένα, πιάνοντας το σωσίβιο σας. Κρατάτε τα πόδια σας λυγισμένα, σταυρωμένα και κοντά στον κορμό σας. Εάν υπάρχουν κι άλλοι ναυαγοί, προσπαθήστε να μαζευτείτε όλοι σε ένα κύκλο, κρατώντας ο ένας το σωσίβιο του άλλου, δημιουργώντας μία μεγάλη «σημαδούρα».

7. Ακολουθήστε σωστές τακτικές επιβίωσης στο νερό

8. Επιβιβαστείτε σε μία σωστική σχεδία (Liferaft)

Επιβιβαστείτε σε μία σωστική σχεδία κατά τις υποδείξεις του πληρώματος. Αν είστε μόνοι πετάξτε το ειδικό βαρελάκι- θήκη σωστικής σχεδίας- στο νερό, όπως δείχνουν οι οδηγίες επάνω του και μετά επιβιβαστείτε. Αν ήδη είστε στο νερό, ψάξτε για κάποια σχεδία που θα έχει ανοίξει αυτόματα κατά τη βύθιση του πλεούμενου.  

9. Αξιοποιήστε τα σωστικά μέσα της σωστικής σχεδίας (Liferaft)

Στο εσωτερικό της υπάρχουν εφόδια και οδηγίες χρήσης, χρησιμοποιείστε τα για να κάνετε σινιάλα στους διασώστες, για να επιβιώσετε και για να διατηρήσετε τη σωστική σχεδία σε καλή κατάσταση.

10. Αξιοποιήστε και άλλους τρόπους διαφυγής από το πλοίo

Στα πλοία μπορεί να υπάρχουν και άλλοι τρόποι διαφυγής, όπως σωστικές λέμβοι, φουσκωτές τσουλήθρες, όπως στα αεροπλάνα ή κάψουλες διαφυγής.

Χρησιμοποιήστε τα, ακολουθώντας τις οδηγίες του πληρώματος.Ελληνική Ομάδα Διάσωσης
Powered by active³ CMS - 04/12/2022 9:59:35 πμ