2310 310649
Τηλέφωνο Κέντρου Επιχειρήσεων (24 ώρες)
English Αναζήτηση
Συχνές ερωτήσεις  |  Δελτία τύπου  |  Χορηγοί
Θέλω να βοηθήσω
  Η Ε.Ο.Δ.  
Γενική Συνέλευση και Διοικητικό Συμβούλιο
Διεύθυνση Εκπαίδευσης
Διεύθυνση Επιχειρήσεων
Τμήματα - Ειδικότητες
Ορεινή Διάσωση
Διάσωση στο Υγρό Στοιχείο
Αντιμετώπιση Καταστροφών
Πρώτες Βοήθειες
Σκύλοι Έρευνας
Έρευνα και Τεχνολογία
Ανθρωπιστικές Αποστολές
|
  Δράσεις  
Εκπαιδεύσεις
Επιχειρήσεις διάσωσης
Συνέδρια - Εκδηλώσεις
Άλλες δραστηριότητες
|
  Παραρτήματα  
|
  Νέα  
|
  Σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών  
|
  Video gallery  
|
  Οδηγίες - Συμβουλές  
Πεζοπορία το Καλοκαίρι: πρόληψη και ασφάλεια
Σακίδιο Έκτακτης Ανάγκης BOB (Bug Out Bag): Πλήρης οδηγός
Πρακτικός οδηγός για τη δημιουργία οικογενειακού σχεδίου έκτακτης ανάγκης: Βήματα και συμβουλές
10 βασικές κινήσεις, για σίγουρη επιβίωση και διάσωση σε περίπτωση ναυαγίου
Πώς μπορούμε να προστατευτούμε σε έναν καύσωνα;
Θερμοπληξία: Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται;
Πρώτες βοήθειες για εγκαύματα
Οδηγίες προστασίας από πυρκαγιές
Πώς αντιμετωπίζουμε την πνιγμονή;
Λιποθυμία: τί είναι, συμπτώματα και Πρώτες Βοήθειες
Τι πρέπει να περιέχει ένα σακίδιο Πρώτων Βοηθειών;
Χειμερινό βουνό και χιονοστιβάδα
Πώς προστατευόμαστε από πνιγμό στη θάλασσα;
Μύθοι και Αλήθειες για τις Πρώτες Βοήθειες
Οδηγίες προστασίας από έντονα καιρικά φαινόμενα
Είμαστε προετοιμασμένοι για ενδεχόμενο σεισμό;
Παιδιά και οδική ασφάλεια
Συμβουλές για ασφαλή ορειβασία
Απαραίτητη η ενημέρωση για την αντιμετώπιση σεισμών, πλημμυρών και πυρκαγιών
Προστατεύομαι από τον σεισμό, μαθαίνοντας
|
  Επικοινωνία  

Η Ε.Ο.Δ.

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (ΕΟΔ) είναι μια εθελοντική οργάνωση έρευνας και διάσωσης, τα μέλη της οποίας συμμετείχαν εθελοντικά σε επιχειρήσεις από το 1978, ενώ από το 1994 λειτουργεί με τη μορφή σωματείου.

Έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη και διαθέτει 34 παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα. Η ΕΟΔ είναι πιστοποιημένη από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με Αρ. Μητρώου 6 από το 2001, ενώ έχει συνεργαστεί με τον INSARAG των Ηνωμένων Εθνών, την OCHA (Office for the Coordination of Humanitarian Affairs), όπως επίσης και με την ECHO (European Community Humanitarian Office) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, είναι η μόνη ελληνική οργάνωση που είναι μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ορεινής Διάσωσης (ICAR), της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλάσσιας Διάσωσης (IMRF) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Σκύλων Έρευνας και Διάσωσης (IRO).

Για την επιχειρησιακή της δράση στη θάλασσα κατά τη διάρκεια της μεγάλης προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης τιμήθηκε από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες με το βραβείο προσφύγων NANSEN, που αποτελεί την ύψιστη διάκριση της Ύπατης Αρμοστείας. Μόνο το 2014 και το 2015 κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων διάσωσης για τους πρόσφυγες στη Λέσβο, τη Σάμο και την Κω τα μέλη της ΕΟΔ πραγματοποίησαν περισσότερες από 1.100 επιχειρήσεις διάσωσης, σώζοντας 2.500 ανθρώπους και βοηθώντας να φτάσουν με ασφάλεια στην ακτή πάνω από 7.000 άτομα.

Επιπλέον, για το διασωστικό της έργο, η ΕΟΔ βραβεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2017 με το βραβείο κοινωνικής δικαιοσύνης «Μητέρα Τερέζα» από το Ίδρυμα Harmony της Ινδίας, το οποίο τιμά κάθε χρόνο οργανώσεις και προσωπικότητες από όλο τον κόσμο, που προσφέρουν ανθρωπιστικό έργο και συμβάλουν στην απονομή κοινωνικής δικαιοσύνης,

Με ένα ανθρώπινο δυναμικό άνω των 2.500 εθελοντών σε όλη την Ελλάδα, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης συμμετέχει σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και μαζικών καταστροφών, οπουδήποτε κι αν λαμβάνουν χώρα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Στελεχώνεται από εθελοντές με επαγγελματική συνείδηση και άριστη κατάρτιση.


Η αποστολή μας
Αποστολή μας είναι η παροχή βοήθειας σε συνανθρώπους μας, που αντιμετωπίζουν κινδύνους για τη ζωή τους, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, σε όλα τα φυσικά ή μη πεδία, εντός και εκτός Ελλάδας.

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης ήταν πάντα δίπλα στον άνθρωπο στους μεγαλύτερους σεισμούς που συνέβησαν στην χώρα μας, αλλά και στο εξωτερικό. Συμμετείχε στο μεγάλο σεισμό του Αιγίου το 1995, όπου οι διασώστες – μέλη της κατάφεραν να σώσουν τη ζωή του μικρού Ανδρέα μετά από τρεις μέρες δουλειάς μέσα στα χαλάσματα, στον καταστροφικό σεισμό της Αθήνας το 1999, αλλά και στο σεισμό της Τουρκίας τον ίδιο χρόνο. Στην τελευταία, μάλιστα, περίπτωση η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης έφτασε πριν ακόμα κινητοποιηθεί επισήμως η κρατική μηχανή της Τουρκίας. Επιστέγασμα, ωστόσο, των προσπαθειών μας είναι η συμμετοχή μας στο μεγάλο σεισμό της Αϊτής το 2010. Εκεί, τα μέλη μας έκαναν περήφανο κάθε Έλληνα, καθώς κατάφεραν να βρουν και να σώσουν τον 23χρονο Εξάντους, τη στιγμή που όλα τα σωστικά συνεργεία είχαν σταματήσει να ψάχνουν για επιζώντες.

Ο στόχος μας
Στόχος μας είναι να είμαστε παντού και πάντοτε. Είμαστε πάντα παρόντες στο τόπο του συμβάντος. Είμαστε οι πρώτοι που θα φτάσουμε εκεί και οι τελευταίοι που θα το εγκαταλείψουμε.

Οι αξίες μας
Αίσθημα Ευθύνης
Αναγνωρίζουμε ότι αυτό που προσφέρουμε είναι σημαντικό και πολύτιμο και ότι οι πράξεις μας έχουν σημαντική επίδραση στους γύρω μας. Επομένως, ότι κάνουμε το κάνουμε υπεύθυνα, με πλήρη εντιμότητα και απόλυτο σεβασμό στις αξίες που υπηρετούμε.


Πάθος
Κάνουμε πράξη τα λόγια μας και εκπαιδευόμαστε διαρκώς, κρατώντας σε υψηλό επίπεδο τις γνώσεις μας. Με όπλο την εξειδίκευση, αγωνιζόμαστε για να προσφέρουμε την μέγιστη δυνατή βοήθεια όταν κληθούμε.

Αγάπη για την Ανθρώπινη Ζωή
Οι πράξεις και οι ενέργειες μας πλαισιώνονται με αγάπη γύρω από το πολυτιμότερο αγαθό, αυτό της ανθρώπινης ζωής. Το αγαθό αυτό έχουμε ταχθεί να το υπηρετούμε και να το προστατεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις.


Το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Διοίκησης της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης
Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης δραστηριοποιείται στους τομείς Ορεινής Διάσωσης, Διάσωσης στο Υγρό Στοιχείο, Αντιμετώπιση Καταστροφών, Πρώτες Βοήθειες, Έρευνα - Τεχνολογία, Σκυλιά Έρευνας, Ανθρωπιστικές Αποστολές

Print-iconSendToAFriend-icon


Καταμερισμός Χορηγιών

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης
είναι μέλος των


Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (Ε.Ο.Δ.) είναι Μη Κυβερνητική Οργάνωση έρευνας και διάσωσης, τα μέλη της οποίας συμμετείχαν σε επιχειρήσεις από το 1978 σε εθελοντική βάση, ενώ από το 1994 λειτουργεί με τη μορφή σωματείου

Θα μας βρείτε επίσης


Κεντρική Διοίκηση
Κηφισίας 13 - ΤΚ 54248 Θεσσαλονίκη

Τηλέφωνο Κέντρου Επιχειρήσεων (24 ώρες):
+30 2310 310649