Καταφύγιο Πετρόστρουγκας

Καταφύγιο Πετρόστρουγκας στον Όλυμπο

Χτισμένο μέσα σε ένα πανέμορφο δάσος από οξιές και υπεραιωνόβια ρόμπολα βρίσκεται το καταφύγιο της Πετρόστρουγκας στον Όλυμπο, το οποίο διαχειρίζεται η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης.

Ο επισκέπτης, έχοντας κάποιο βασικό εξοπλισμό, όπως ένα ζευγάρι ορειβατικά άρβυλα, ένα καλό τζάκετ και κάποια ζεστά ρούχα, μπορεί πλέον να ζήσει από κοντά κάθε εποχή του χρόνου, τα μυστικά του Ολύμπου. Ξεκινώντας από το Λιτόχωρο με το αυτοκίνητο, μετά από 13 περίπου χλμ. φτάνει στη θέση Γκορτσιά (Διασταύρωση), απ’ όπου ξεκινά το ορειβατικό μονοπάτι που οδηγεί μετά από περίπου 2,5 ώρες πεζοπορίας στο Καταφύγιο της Πετρόστρουγκας. Η ανάβαση γίνεται από πολύ καλά οδοσημασμένο μονοπάτι και η διαδρομή είναι σχετικά εύκολη, ακόμα και για όσους δεν έχουν εμπειρία σε αναβάσεις. O επισκέπτης ακολουθεί το ίδιο μονοπάτι που οδηγεί στο Οροπέδιο Μουσών του Ολύμπου και τις κορυφές (Μύτικας και Στεφάνι), ενώ στο ύψος του υδραγωγείου επιλέγει να κινηθεί προς τις κορυφές μέσω Πετρόστρουγκας. Το μεγαλύτερο μέρος του μονοπατιού (Δ10) βρίσκεται μέσα σε πυκνό δάσος από οξιές, ενώ από το υδραγωγείο και μετά η οξιά αντικαθίσταται από υπεραιωνόβια ρόμπολα.

Χτισμένο μέσα σε ένα πανέμορφο δάσος, στα 1.940 μέτρα υψόμετρο, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει, εκτός από την υπέροχη θέα, μαγειρευτό φαγητό και ροφήματα, τη ζέστη από τζάκια και ξυλόσομπες σε όλους τους χώρους του καταφυγίου, αλλά και τη φιλοξενία των διαχειριστών του. Το καταφύγιο έχει δυνατότητα φιλοξενίας μέχρι και 72 ατόμων, ενώ έχει ανακαινισθεί με εθελοντική εργασία των μελών της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, με αποτέλεσμα ο χώρος να γίνει περισσότερο λειτουργικός και ζεστός για τους χειμερινούς μήνες. Επιπλέον, στον περιβάλλοντα χώρο του καταφυγίου έχει δημιουργηθεί και συντηρείται ένα πρόχειρο ελικοδρόμιο για περιπτώσεις ανάγκης.  

Η γύρω περιοχή προσφέρεται για μικρές έως μεγάλες εξορμήσεις. Μετά από περίπου 20 λεπτά περπάτημα ο επισκέπτης μπορεί να φτάσει στη σπηλιά του Ιθακήσιου, του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου, ο οποίος διέμενε μόνιμα επί 10 χρόνια σ’ ένα κοίλωμα του βράχου και εμπνεόμενος από τις Μούσες του Ολύμπου, φιλοτέχνησε σπουδαία έργα ζωγραφικής. Επίσης, μπορεί να περιπλανηθεί στα μονοπάτια που πρώτος χάραξε ο Γιόσος Αποστολίδης, ένας από τους σπουδαιότερους ορειβάτες της χώρας μας, ενώ οι πιο τολμηροί μπορούν με αφετηρία το καταφύγιο να φτάσουν ως το Οροπέδιο των Μουσών και το Μύτικα.

Το καταφύγιο αποτελεί ορμητήριο ιδίως για τις χειμερινές αναβάσεις, καθώς είναι ανοιχτό όλο το χρόνο, ενώ για τους καλοκαιρινούς μήνες έχουν ήδη ανοίξει αναρριχητικές διαδρομές σε κοντινό βράχο, δίνοντας τη δυνατότητα σε αναρριχητές να εξασκήσουν το αγαπημένο άθλημά τους.

 


Video για το καταφύγιο της Πετρόστρουγκας

Διαβάστε περισσότερα σχετικά με τα Εγκαίνια καταφυγίου Πετρόστρουγκας
Επισκεφτείτε το Καταφύγιο της Πετρόστρουγκας στο Facebook

Όσοι ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για το καταφύγιο της Πετρόστρουγκας στον Όλυμπο και να κάνουν κράτηση μπορούν να επικοινωνούν με τη Γραμματεία της Κεντρικής Διοίκησης της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης στο τηλέφωνο 2310 310649 ή ηλεκτρονικά στο [email protected]

Καταφύγιο Πετρόστρουγκας
Ηλιοβασίλεμα από το Καταφύγιο Πετρόστουγκας
Ηλιοβασίλεμα από το Καταφύγιο Πετρόστουγκας
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Δείτε φωτογραφίες και διαβάστε τι έγινε στα εγκαίνια του νέου καταφυγίου της Πετρόστρουγκας στον Όλυμπο


Ελληνική Ομάδα Διάσωσης
Powered by active³ CMS - 06/07/2022 2:08:38 μμ