2310 310649
Τηλέφωνο Κέντρου Επιχειρήσεων (24 ώρες)
English Αναζήτηση
Συχνές ερωτήσεις  |  Δελτία τύπου  |  Χορηγοί
Θέλω να βοηθήσω
  Η Ε.Ο.Δ.  
Γενική Συνέλευση και Διοικητικό Συμβούλιο
Διεύθυνση Εκπαίδευσης
Διεύθυνση Επιχειρήσεων
Τμήματα - Ειδικότητες
Ορεινή Διάσωση
Διάσωση στο Υγρό Στοιχείο
Αντιμετώπιση Καταστροφών
Πρώτες Βοήθειες
Σκύλοι Έρευνας
Έρευνα και Τεχνολογία
Ανθρωπιστικές Αποστολές
|
  Δράσεις  
Εκπαιδεύσεις
Επιχειρήσεις διάσωσης
Συνέδρια - Εκδηλώσεις
Άλλες δραστηριότητες
|
  Παραρτήματα  
|
  Νέα  
|
  Σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών  
|
  Video gallery  
|
  Οδηγίες - Συμβουλές  
Πεζοπορία το Καλοκαίρι: πρόληψη και ασφάλεια
Σακίδιο Έκτακτης Ανάγκης BOB (Bug Out Bag): Πλήρης οδηγός
Πρακτικός οδηγός για τη δημιουργία οικογενειακού σχεδίου έκτακτης ανάγκης: Βήματα και συμβουλές
10 βασικές κινήσεις, για σίγουρη επιβίωση και διάσωση σε περίπτωση ναυαγίου
Πώς μπορούμε να προστατευτούμε σε έναν καύσωνα;
Θερμοπληξία: Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται;
Πρώτες βοήθειες για εγκαύματα
Οδηγίες προστασίας από πυρκαγιές
Πώς αντιμετωπίζουμε την πνιγμονή;
Λιποθυμία: τί είναι, συμπτώματα και Πρώτες Βοήθειες
Τι πρέπει να περιέχει ένα σακίδιο Πρώτων Βοηθειών;
Χειμερινό βουνό και χιονοστιβάδα
Πώς προστατευόμαστε από πνιγμό στη θάλασσα;
Μύθοι και Αλήθειες για τις Πρώτες Βοήθειες
Οδηγίες προστασίας από έντονα καιρικά φαινόμενα
Είμαστε προετοιμασμένοι για ενδεχόμενο σεισμό;
Παιδιά και οδική ασφάλεια
Συμβουλές για ασφαλή ορειβασία
Απαραίτητη η ενημέρωση για την αντιμετώπιση σεισμών, πλημμυρών και πυρκαγιών
Προστατεύομαι από τον σεισμό, μαθαίνοντας
|
  Επικοινωνία  

Σακίδιο Έκτακτης Ανάγκης BOB (Bug Out Bag): Πλήρης οδηγός

Ημ/νία: 29/03/2024
Σακίδιο Έκτακτης Ανάγκης BOB (Bug Out Bag): Πλήρης οδηγός

Ζούμε σε μια εποχή που τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι φυσικές καταστροφές εκδηλώνονται όλο και συχνότερα σε μεγάλο βαθμό, έχοντας τεράστιες επιπτώσεις στη ζωή μας. Δεν είναι λίγες οι φορές που συνάνθρωποί μας αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν εσπευσμένα τα σπίτια τους, προκειμένου να παραμείνουν ασφαλείς.

Η ιδέα της αναγκαίας εκκένωσης του σπιτιού μας, λόγω απειλής μπορεί να είναι ένα ρεαλιστικό σενάριο, για το οποίο πρέπει να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι, αφού η έλλειψη ετοιμότητας οδηγεί σε πανικό και χάος. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντική η κατάρτιση ενός οικογενειακού σχεδίου έκτακτης ανάγκης.

Μέρος του οικογενειακού σχεδίου έκτακτης ανάγκης αποτελεί η προετοιμασία ενός Σακιδίου Έκτακτης Ανάγκης (Bug Out Bag), ικανό να καλύψει τις βασικές μας ανάγκες για τουλάχιστον 72 ώρες, σε δύσκολες και αντίξοες συνθήκες.

 

Τι είναι το Bug Out Bag (BOB)

Το "Bug Out Bag" (BOB) προέρχεται από τον όρο «bugging out», που αναφέρεται στην πράξη του να εγκαταλείπει κανείς το σπίτι του, εξαιτίας μιας αναπάντεχης κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Με άλλα λόγια, πρόκειται για το σακίδιο έκτακτης ανάγκης, που σχεδιάζεται για να παρέχει τα απαραίτητα εφόδια και εξοπλισμό που θα χρειαστεί κάποιος, για να εγκαταλείψει γρήγορα το σπίτι ή την τρέχουσα τοποθεσία του, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Το BOB είναι σχεδιασμένο να παρέχει τα απαραίτητα για την επιβίωση για μερικές ημέρες, μέχρις ότου καταφέρει κάποιος να φτάσει σε έναν ασφαλή τόπο ή να βρει άλλες λύσεις.

Τι πρέπει να περιλαμβάνει το σακίδιο έκτακτης ανάγκης – ΒΟΒ

Ανάλογα με το μέγεθος του σακιδίου που θα επιλέξετε, μπορείτε να το εξοπλίσετε με όλα ή μερικά από τα παρακάτω προτεινόμενα είδη:

  1. Νερό

Ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να μείνει χωρίς νερό για περίπου 72 ώρες, και χωρίς τροφή για περίπου 3 εβδομάδες. Συνιστάται ένα λίτρο νερού την ημέρα, ανά άτομο, σύνολο 3 λίτρα πόσιμου νερού για 3 μέρες. Ακόμα, χρήσιμο είναι ένα πτυσσόμενο μπουκάλι νερού.

  1. Φαγητό

Όπως και με το νερό, καλό είναι να έχετε μαζί σας τροφή για τουλάχιστον 3 μέρες. Είναι σημαντικό τα τρόφιμα να είναι μεγάλης διάρκειας και υψηλής θερμιδικής και διατροφικής αξίας. Τέτοια είναι οι μπάρες πρωτεΐνης (power bars), τα power meals και τα αφυδατωμένα γεύματα. Σε περίπτωση που επιλέξετε να έχετε μαζί σας αφυδατωμένα γεύματα ή αλλιώς «τροφές επιβίωσης», θα πρέπει να υπολογίσετε ότι χρειάζεστε και ένα μικρό μεταλλικό σκεύος μαγειρικής. Ακόμα, χρήσιμα μπορούν να φανούν ένα spork και ένα ανοιχτήρι κονσέρβας.

  1. Ένδυση

Επιλέξτε ρούχα που θα σας κρατήσουν ζεστούς ή δροσερούς, ανάλογα με την εποχή. Τουλάχιστον δύο αλλαξιές ρούχων διασφαλίζουν ότι μπορείτε να φοράτε πάντα ένα στεγνό σετ. Εκτός από 2 αλλαξιές ρούχων και εσώρουχων, καλό είναι να υπάρχουν στο σακίδιο, φλις μπουφάν, αδιάβροχο μπουφάν, γάντια εργασίας, κασκόλ ή μαντήλι, καπέλο, γάντια εργασίας.

  1. Είδη ύπνου και καταφυγίου

Αναλόγως με το μέγεθος του σακιδίου που θα επιλέξετε, μπορείτε να το εξοπλίσετε επιπλέον με μια μικρή τέντα (tarp), μια μικρή σκηνή, υπνόσακο και ισοθερμική αλουμινοκουβέρτα.

  1. Πηγή θερμότητας

Καλό είναι να υπάρχουν 3 διαφορετικές πηγές θερμότητας, για κάθε ενδεχόμενο. Τέτοιες μπορεί να είναι: αναπτήρας θυέλλης, σπίρτα, ράβδος Ferrocerium (σπινθηριστής επιβίωσης).

  1. Κουτί πρώτων βοηθειών

Μέσα στο κουτί πρώτων βοηθειών, πέρα από τα υπόλοιπα που περιέχει, μην ξεχάσετε να προσθέσετε τυχόν φαρμακευτικά σκευάσματα που μπορεί να χρειάζεστε εσείς ή ένα συγγενικό σας πρόσωπο, αλλά και ένα εγχειρίδιο πρώτων βοηθειών. Ακόμα, σημαντικό είναι να έχετε μέσα ένα έγγραφο με το ιατρικό ιστορικό της οικογένειάς σας, όπως πληροφορίες για τυχόν υπάρχουσες αλλεργίες, χρόνιες ασθένειες και τρέχουσες φαρμακευτικές αγωγές.

  1. Προσωπικά είδη υγιεινής

Άλλα απαραίτητα είδη που πρέπει να έχετε μαζί σας είναι: χαρτί υγείας, υγρομάντηλα, απολυμαντικό χεριών, μικρή πετσέτα, ταξιδιωτική οδοντόβουρτσα με οδοντόκρεμα

  1. Άλλος εξοπλισμός και εργαλεία

Άλλα αντικείμενα που μπορεί να χρειαστούν είναι: φακός led για χαμηλότερη κατανάλωση μπαταρίας από τους κλασικούς φακούς, χημικές ράβδοι φωτισμού, ραδιόφωνο, σχοινί, σφυρίχτρα, πολυεργαλείο, εντομοαπωθητικό, ασύρματος φορτιστής (power bank), μερικά χρήματα, καθώς μπορεί εξαιτίας της  έκτακτης κατάστασης  να μην λειτουργούν τα ATM και οι τράπεζες. Επίσης, είναι καλό να υπάρχουν αντίγραφα σημαντικών εγγράφων όπως είναι η αστυνομική ταυτότητα, το διαβατήριο, η άδεια οδήγησης, οι αριθμοί τραπεζικών λογαριασμών,  που θα χρειαστούν, σε περίπτωση που τα αυθεντικά έχουν χαθεί, κατά τη διάρκεια της κρίσης.

 

Η ετοιμότητα είναι τρόπος ζωής

Η πρόληψη και η ετοιμότητα για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης είναι τρόπος ζωής. Η παραπάνω λίστα αποτελεί έναν βασικό οδηγό, με τα απαραίτητα είδη που πρέπει να περιέχει ένα σακίδιο BOB, όμως εξίσου σημαντικό είναι να μάθετε να χρησιμοποιείτε αποτελεσματικά και με ασφάλεια τα αντικείμενα αυτά.

Εμείς, στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, προτείνουμε να κάνετε και τη δική σας προσωπική έρευνα και να απευθυνθείτε σε εξειδικευμένα καταστήματα, όταν αποφασίσετε να δημιουργήσετε το δικό σας σακίδιο ή να προμηθευτείτε ένα έτοιμο.

 


Print-iconSendToAFriend-icon


Καταμερισμός Χορηγιών

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης
είναι μέλος των


Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (Ε.Ο.Δ.) είναι Μη Κυβερνητική Οργάνωση έρευνας και διάσωσης, τα μέλη της οποίας συμμετείχαν σε επιχειρήσεις από το 1978 σε εθελοντική βάση, ενώ από το 1994 λειτουργεί με τη μορφή σωματείου

Θα μας βρείτε επίσης


Κεντρική Διοίκηση
Κηφισίας 13 - ΤΚ 54248 Θεσσαλονίκη

Τηλέφωνο Κέντρου Επιχειρήσεων (24 ώρες):
+30 2310 310649