Συμμετοχή της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα PathoCERT

Συμμετοχή της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα PathoCERT

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, μαζί με άλλους 15 εταίρους από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τη Νότια Κορέα, συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα PathoCERT (Pathogen Contamination Emergency Response Technologies), το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του Horizon 2020, με συνολικό προϋπολογισμό 6.905.018 €.

Ο γενικός στόχος του έργου PathoCERT είναι η ενίσχυση της ικανότητας συντονισμού των Ομάδων Άμεσης Παρέμβασης στο χειρισμό συμβάντων μόλυνσης από υδατογενή παθογόνα, επιτρέποντας την ταχεία και ακριβή ανίχνευση παθογόνων, βελτιώνοντας την επίγνωσή τους στην κατάσταση και την ικανότητά τους να ελέγχουν και να μετριάζουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που περιλαμβάνουν υδατογενή παθογόνα. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, το έργο θα ερευνήσει και θα δείξει τις τεχνολογίες παθογόνων μολύνσεων έκτακτης ανάγκης (PathoCERT), μια συλλογή καινοτόμων, οικονομικά αποδοτικών και εύχρηστων τεχνολογιών, εργαλείων και οδηγιών, οι οποίες θα επικυρωθούν από τις Ομάδες Άμεσης Παρέμβασης.

Τα παθογόνα αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης λόγω της απειλητικής για τη ζωή φύσης τους, τόσο για το κοινό όσο και για την ασφάλεια των Ομάδων Άμεσης Παρέμβασης. Σε πολλές περιπτώσεις, οι μολύνσεις από παθογόνα είναι δύσκολο να εντοπιστούν και απαιτούν εξειδικευμένες τεχνολογίες, εργαλεία και διαδικασίες για τον χειρισμό τους. Συμβάντα μόλυνσης από το νερό μπορεί να συμβούν οπουδήποτε και μπορεί να προκληθούν από διάφορα φυσικά γεγονότα ή μπορεί να είναι το αποτέλεσμα ανθρώπινης δραστηριότητας, είτε τυχαίας είτε κακόβουλης. Κατά τη διάρκεια αυτών των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, οι Ομάδες Άμεσης Παρέμβασης ενδέχεται να χρειαστεί να λειτουργήσουν σε μια συγκεκριμένη προκαθορισμένη περιοχή περιστατικού και είναι πιθανό να εκτεθούν σε μολυσμένο νερό που προέρχεται από διάφορες πηγές, όπως επιφανειακά ύδατα, λύματα ή πόσιμο νερό. Αυτό μπορεί να ενέχει σημαντικό κίνδυνο ασθένειας, παθογένειας ή ακόμη και θανάτου, μέσω επαφής με το δέρμα, κατάποσης ή εισπνοής.

 

ΕΤΑΙΡΟΙ:

KIOS (ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ)

NATIONAL TECHNICAL UNIVERSITY OF ATHENS – NTUA

UNIVERSITATEA DE MEDICINA SI FARMACIE IULIU HATIEGANU CLUJ-NAPOCA

CETAQUA, CENTRO TECNOLOGICO DEL AGUA, FUNDACION PRIVADA

FUNDACIO EURECAT

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

KWR WATER B.V.

FRAUNHOFER GESELLSCHAFT ZUR FOERDERUNG DER ANGEWANDTEN FORSCHUNG E.V.

SATWAYS – ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΑΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ

MicroLAN

AQUA-Q AB

PHOEBE RESEARCH AND INNOVATION LTD

ENGINEERING - INGEGNERIA INFORMATICA SPA

WATER EUROPE

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

AYUNTAMIENTO DE GRANADA

COMMUNICATION AND INFORMATION SYSTEMS DIRECTORATE

STICHTING WATERNET

ΕΥΑΘ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ

SUNDOSOFT LTD

Korea Institute of Science and Technology

 

 Περισσότερα για το έργο:

pathoCERT website

pathoCERT twitter

pathoCERT Linkedin

 

 

 

The project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme (Grant Agreement ID883484)Ελληνική Ομάδα Διάσωσης
Powered by active³ CMS - 21/10/2021 5:04:31 πμ