2310 310649
Τηλέφωνο Κέντρου Επιχειρήσεων (24 ώρες)
English Αναζήτηση
Συχνές ερωτήσεις  |  Δελτία τύπου  |  Χορηγοί
Θέλω να βοηθήσω
  Η Ε.Ο.Δ.  
Γενική Συνέλευση και Διοικητικό Συμβούλιο
Διεύθυνση Εκπαίδευσης
Διεύθυνση Επιχειρήσεων
Τμήματα - Ειδικότητες
Ορεινή Διάσωση
Διάσωση στο Υγρό Στοιχείο
Αντιμετώπιση Καταστροφών
Πρώτες Βοήθειες
Σκύλοι Έρευνας
Έρευνα και Τεχνολογία
Ανθρωπιστικές Αποστολές
|
  Δράσεις  
Εκπαιδεύσεις
Επιχειρήσεις διάσωσης
Συνέδρια - Εκδηλώσεις
Άλλες δραστηριότητες
|
  Παραρτήματα  
|
  Νέα  
|
  Σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών  
|
  Video gallery  
|
  Οδηγίες - Συμβουλές  
Πρακτικός οδηγός για τη δημιουργία οικογενειακού σχεδίου έκτακτης ανάγκης: Βήματα και συμβουλές
10 βασικές κινήσεις, για σίγουρη επιβίωση και διάσωση σε περίπτωση ναυαγίου
Πώς μπορούμε να προστατευτούμε σε έναν καύσωνα;
Θερμοπληξία: Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται;
Πρώτες βοήθειες για εγκαύματα
Οδηγίες προστασίας από πυρκαγιές
Πώς αντιμετωπίζουμε την πνιγμονή;
Λιποθυμία: τί είναι, συμπτώματα και Πρώτες Βοήθειες
Τι πρέπει να περιέχει ένα σακίδιο Πρώτων Βοηθειών;
Χειμερινό βουνό και χιονοστιβάδα
Πώς προστατευόμαστε από πνιγμό στη θάλασσα;
Μύθοι και Αλήθειες για τις Πρώτες Βοήθειες
Οδηγίες προστασίας από έντονα καιρικά φαινόμενα
Είμαστε προετοιμασμένοι για ενδεχόμενο σεισμό;
Παιδιά και οδική ασφάλεια
Συμβουλές για ασφαλή ορειβασία
Απαραίτητη η ενημέρωση για την αντιμετώπιση σεισμών, πλημμυρών και πυρκαγιών
Προστατεύομαι από τον σεισμό, μαθαίνοντας
|
  Επικοινωνία  

12 σκύλοι έρευνας & διάσωσης της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης εκπαιδεύονται στο Χορτιάτη

Ημ/νία: 16/03/2023
 12 σκύλοι έρευνας & διάσωσης της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης εκπαιδεύονται στο Χορτιάτη

12 σκύλοι έρευνας και διάσωσης της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης με τους χειριστές τους πρόκειται να πάρουν μέρος σε μία μεγάλη άσκηση που θα διεξαχθεί στο Χορτιάτη της Θεσσαλονίκης από την Παρασκευή 17 έως και την Κυριακή 19 Μαρτίου.

Tην εκπαιδευτική αυτή δράση θα συντονίσει ο κ. Alois Balog, Πρόεδρος του Διεθνή Οργανισμού Σκύλων Έρευνας (IRO) και νούμερο ένα στην παγκόσμια λίστα εκπαιδευτών του Οργανισμού, ο οποίος θα προχωρήσει σε αξιολόγηση των σκύλων της ΕΟΔ.

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, ως το μόνο μέλος του IRO στην Ελλάδα, διαθέτει πανελλαδικά 17 εκπαιδευμένους και υπό εκπαίδευση σκύλους έρευνας, οι οποίοι συνδράμουν στον εντοπισμό εγκλωβισμένων θυμάτων μετά από καταστροφικό σεισμό ή στον εντοπισμό αγνοουμένων σε ανοιχτό πεδίο. Ένας μάλιστα από τους σκύλους έρευνας της ΕΟΔ, η Speedy από την ΕΟΔ Σάμου, ήταν αυτός που συμμετείχε μαζί με την αποστολή της Ομάδας στην Τουρκία, πραγματοποιώντας έρευνες, μαζί με τον χειριστή της, σε 13 κτίρια που είχαν καταρρεύσει.

Μαζί με τον χειριστή του, ο σκύλος έρευνας και διάσωσης αποτελούν μια καλά συντονισμένη ομάδα. Η αμοιβαία υποστήριξη και εμπιστοσύνη κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης και σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης είναι ζωτικής σημασίας στην εργασία των σκύλων έρευνας και διάσωσης. Ο χειριστής σκύλου πρέπει να είναι σωματικά και ψυχικά ανθεκτικός, να έχει ενσυναίσθηση για τον σκύλο, να είναι ομαδικός παίκτης και να μπορεί να ερμηνεύει σωστά τη γλώσσα του σώματος του σκύλου. Οι σκύλοι διαθέτουν περίπου 40 φορές περισσότερα οσφρητικά κύτταρα σε σύγκριση με τον άνθρωπο και ως εκ τούτου είναι αναντικατάστατοι βοηθοί στην αναζήτηση αγνοουμένων ή στη διάσωση εγκλωβισμένων λόγω της χαρακτηριστικής όσφρησής τους. Με περίπου 220 εκατομμύρια οσφρητικά κύτταρα, ένας έμπειρος σκύλος έρευνας ερειπίων μπορεί να εντοπίσει και να υποδείξει ανθρώπους σε βάθος έως και δέκα μέτρα. Ένας εκπαιδευμένος σκύλος αναζήτησης σε ανοιχτή περιοχή μπορεί να ανιχνεύσει την ανθρώπινη οσμή έως και 200 μέτρα μακριά.

Όταν συμβαίνουν ατυχήματα ή καταστροφές, οι εκπαιδευμένες ομάδες σκύλων έρευνας και διάσωσης είναι συχνά η μόνη ελπίδα αγνοούμενων ανθρώπων. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι εργασίες περιλαμβάνουν αναζητήσεις για άτομα που χάθηκαν. Ενώ οι ομάδες αναζήτησης που αποτελούνται από διασώστες χρειάζονται αρκετές ώρες για να ψάξουν σε μια μεγάλη περιοχή, ο σκύλος μερικές φορές χρειάζεται μόνο λίγα λεπτά για να βρει τον αγνοούμενο χάρη στην εξαιρετική του όσφρηση.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους όσοι υποστηρίζουν το Τμήμα Σκύλων Έρευνας της ΕΟΔ και, ειδικότερα, την υλοποίηση της άσκησης στο Χορτιάτη. Συγκεκριμένα, ευχαριστούμε: τον μεγάλο μας χορηγό, την Aegean, για τη μετακίνηση των σκύλων μας από τα παραρτήματά μας, την εταιρεία Julius-K9® Greece για τη χορηγία εξοπλισμού, την Quiko Mega Pet, όπως επίσης και το ξενοδοχείο Panorama Hotel Thessaloniki.

 

 12 σκύλοι έρευνας & διάσωσης της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης εκπαιδεύονται στο Χορτιάτη

Print-iconSendToAFriend-icon


Καταμερισμός Χορηγιών

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης
είναι μέλος των


Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (Ε.Ο.Δ.) είναι Μη Κυβερνητική Οργάνωση έρευνας και διάσωσης, τα μέλη της οποίας συμμετείχαν σε επιχειρήσεις από το 1978 σε εθελοντική βάση, ενώ από το 1994 λειτουργεί με τη μορφή σωματείου

Θα μας βρείτε επίσης


Κεντρική Διοίκηση
Κηφισίας 13 - ΤΚ 54248 Θεσσαλονίκη

Τηλέφωνο Κέντρου Επιχειρήσεων (24 ώρες):
+30 2310 310649