2310 310649
Τηλέφωνο Κέντρου Επιχειρήσεων (24 ώρες)
English Αναζήτηση
Συχνές ερωτήσεις  |  Δελτία τύπου  |  Χορηγοί
Θέλω να βοηθήσω
  Η Ε.Ο.Δ.  
Γενική Συνέλευση και Διοικητικό Συμβούλιο
Διεύθυνση Εκπαίδευσης
Διεύθυνση Επιχειρήσεων
Τμήματα - Ειδικότητες
Ορεινή Διάσωση
Διάσωση στο Υγρό Στοιχείο
Αντιμετώπιση Καταστροφών
Πρώτες Βοήθειες
Σκύλοι Έρευνας
Έρευνα και Τεχνολογία
Ανθρωπιστικές Αποστολές
|
  Δράσεις  
Εκπαιδεύσεις
Επιχειρήσεις διάσωσης
Συνέδρια - Εκδηλώσεις
Άλλες δραστηριότητες
|
  Παραρτήματα  
|
  Νέα  
|
  Σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών  
|
  Video gallery  
|
  Οδηγίες - Συμβουλές  
Πεζοπορία το Καλοκαίρι: πρόληψη και ασφάλεια
Σακίδιο Έκτακτης Ανάγκης BOB (Bug Out Bag): Πλήρης οδηγός
Πρακτικός οδηγός για τη δημιουργία οικογενειακού σχεδίου έκτακτης ανάγκης: Βήματα και συμβουλές
10 βασικές κινήσεις, για σίγουρη επιβίωση και διάσωση σε περίπτωση ναυαγίου
Πώς μπορούμε να προστατευτούμε σε έναν καύσωνα;
Θερμοπληξία: Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται;
Πρώτες βοήθειες για εγκαύματα
Οδηγίες προστασίας από πυρκαγιές
Πώς αντιμετωπίζουμε την πνιγμονή;
Λιποθυμία: τί είναι, συμπτώματα και Πρώτες Βοήθειες
Τι πρέπει να περιέχει ένα σακίδιο Πρώτων Βοηθειών;
Χειμερινό βουνό και χιονοστιβάδα
Πώς προστατευόμαστε από πνιγμό στη θάλασσα;
Μύθοι και Αλήθειες για τις Πρώτες Βοήθειες
Οδηγίες προστασίας από έντονα καιρικά φαινόμενα
Είμαστε προετοιμασμένοι για ενδεχόμενο σεισμό;
Παιδιά και οδική ασφάλεια
Συμβουλές για ασφαλή ορειβασία
Απαραίτητη η ενημέρωση για την αντιμετώπιση σεισμών, πλημμυρών και πυρκαγιών
Προστατεύομαι από τον σεισμό, μαθαίνοντας
|
  Επικοινωνία  

Γέφυρα συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και της Νορβηγικής Οργάνωσης RS - Norwegian Society for Sea Rescue

Ημ/νία: 20/07/2015
Από την επίσκεψη των δύο στελεχών της RS στα γραφεία της Κεντρικής Διοίκησης της ΕΟΔ, στη Θεσσαλονίκη

Μία σημαντική συνεργασία δημιουργήθηκε πρόσφατα μεταξύ της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και της Νορβηγικής Οργάνωσης RS - Norwegian Society for Sea Rescue (Redningsselskapet), ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τη διάδραση της ΕΟΔ με οργανισμούς και συλλογικότητες εκτός Ελλάδας.

Αφορμή για τη συνεργασία αυτή στάθηκε η συνάντηση και η γνωριμία των αποστολών των δύο οργανώσεων στη διάρκεια του Παγκόσμιου Συνεδρίου για τη Θαλάσσια Διάσωση, που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του Ιουνίου στο Bremerhaven της Γερμανίας από τον IMRF (International Maritime Rescue Federation) και συνεχίστηκε με την πρόσκληση εκ μέρους της RS τριών μελών της ΕΟΔ στο Όσλο στις 23 Ιουνίου. Εκεί ο Γενικός Γραμματέας του ΔΣ της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, Κωνσταντίνος Μητράγκας, μίλησε στο Νορβηγικό κανάλι TV 2, στο πλαίσιο τηλεμαραθωνίου που πραγματοποιήθηκε για την προβολή και ενίσχυση της Norwegian Society for Sea Rescue. Στη διάρκεια της συνέντευξής του, αναφέρθηκε τόσο στην επερχόμενη συνεργασία των δύο οργανώσεων όσο και στο τεράστιο μεταναστευτικό πρόβλημα με τις εκατοντάδες των προσφύγων που φθάνουν καθημερινά στην Μυτιλήνη, τη Σάμο, την Κω και τα άλλα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, θέμα το οποίο αποτέλεσε και το αντικείμενο της παρουσίασής του στο Παγκόσμιο Συνέδριο Θαλάσσιας Διάσωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Norwegian Society for Sea Rescue και, ειδικότερα, η Γενική Γραμματέας της, κυρία Rikke Lind έχει ευαισθητοποιηθεί ιδιαίτερα για το θέμα των προσφύγων και, αταλάντευτα πιστή στην αποστολή της RS να σώζει ανθρώπινες ζωές, αποφάσισε να αποσταλεί στην Ελλάδα διασωστικό σκάφος από τον στόλο της, το οποίο πρόκειται να συνδράμει στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης των μεταναστών, έχοντας ως βάση την Λέσβο. Πρόκειται για ένα σκάφος 23 μέτρων που, μετά τις απαραίτητες τροποποιήσεις που έχει υποστεί για να επιχειρεί στο περιβάλλον του Αιγαίου, έφτασε στο λιμάνι του Πειραιά τη Δευτέρα 13 Ιουλίου, ενώ από την Παρασκευή, 17 Ιουλίου βρίσκεται στη Μυτιλήνη, έτοιμο να συνδράμει σε επιχειρήσεις. Το σκάφος «Peter Henry Von Koss» έχει ενταχθεί στο δυναμικό της Frontex και στελεχώνεται από επταμελές πλήρωμα, το οποίο αποτελείται από τρία μέλη της Norwegian Society for Sea Rescue, τρεις εκπροσώπους της Νορβηγικής αστυνομίας και έναν εκπρόσωπο του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος. Σύμφωνα μάλιστα με τα ως τώρα δεδομένα, θα επιχειρεί στην Ελλάδα για έξι μήνες.

Την επίσκεψη του κλιμακίου της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης στο Όσλο ακολούθησε επίσκεψη δύο στελεχών της RS στην Ελλάδα, οι οποίοι, συνοδεία μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΟΔ, μετέβησαν στην Κω, αρχικά, και στη συνέχεια στη Σάμο όπου είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τα παραρτήματα της ΕΟΔ στα δύο νησιά και να δουν από κοντά το πρόβλημα με τους μετανάστες που γιγαντώνεται μέρα με τη μέρα. Η κυρία Vivi Schumann, Επικεφαλής των διεθνών project της RS και ο κύριος Morten Granly, Τεχνικός Υπεύθυνος της Οργάνωσης επισκέφθηκαν, επίσης, τα Λιμεναρχεία της Κω και της Σάμου όπου ενημερώθηκαν για την κατάσταση από τους αρμόδιους. Παράλληλα, μετέβησαν στο χώρο συγκέντρωσης των μεταναστών στην Κω, ενώ στη Σάμο έγιναν αυτόπτες μάρτυρες της άφιξης ενός σκάφους γεμάτου με μετανάστες στην παραλία του Αγίου Κωνσταντίνου.

Δίνοντας συνέχεια στην επίσκεψη αυτή, η RS αποφάσισε άμεσα να ενισχύσει τους πρόσφυγες με ανθρωπιστική βοήθεια, η οποία συγκεντρώθηκε από τα στελέχη της RS και τα μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και έχει αποσταλεί ήδη στους μετανάστες που βρίσκονται στην Κω. Στην ανθρωπιστική βοήθεια περιλαμβάνονται κυρίως είδη προσωπικής υγιεινής, παπούτσια, κουβέρτες και εσώρουχα, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό των ειδών αυτών αφορά τα παιδιά.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι η RS θα ενισχύσει την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης με τη χρηματοδότηση αγοράς ενός διασωστικού σκάφους, το οποίο πρόκειται να συνδράμει τα κατά τόπους παραρτήματα της ΕΟΔ στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης των μεταναστών. Το όνομα του σκάφους θα είναι «Νορβηγία» και θα στελεχώνεται από εθελοντές – μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.

Η ΕΟΔ οφείλει να ευχαριστήσει την Norwegian Society for Sea Rescue και, προσωπικά, την κυρία Rikke Lind, για την αμέριστη βοήθεια που προσφέρει τόσο στη χώρα μας, όσο και στους πρόσφυγες που υποφέρουν, αλλά και στην Οργάνωσή μας. Επίσης, ευχαριστούμε θερμά την κυρία Vivi Schumann και τον κύριο Morten Granly για τη συνεργασία και την στήριξή τους στο έργο μας!

 

* Φώτο 1: Από την επίσκεψη των δύο στελεχών της RS στα γραφεία της Κεντρικής Διοίκησης της ΕΟΔ, στη Θεσσαλονίκη

* Φώτο 2: Από την επίσκεψη στο παράρτημα της ΕΟΔ στην Κω

Από την επίσκεψη στο παράρτημα της ΕΟΔ στην Κω
Από την επίσκεψη στο παράρτημα ΕΟΔ Σάμου
Από την επίσκεψη στο παράρτημα ΕΟΔ Σάμου
Επίσκεψη στον καταυλισμό των προσφύγων στην Κω
Άφιξη προσφύγων από τη Συρία στη Σάμο
Συνάντηση με τα μέλη της ΕΟΔ Σάμου
Άφιξη σκάφους με πρόσφυγες στη Σάμο

Print-iconSendToAFriend-icon


Καταμερισμός Χορηγιών

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης
είναι μέλος των


Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (Ε.Ο.Δ.) είναι Μη Κυβερνητική Οργάνωση έρευνας και διάσωσης, τα μέλη της οποίας συμμετείχαν σε επιχειρήσεις από το 1978 σε εθελοντική βάση, ενώ από το 1994 λειτουργεί με τη μορφή σωματείου

Θα μας βρείτε επίσης


Κεντρική Διοίκηση
Κηφισίας 13 - ΤΚ 54248 Θεσσαλονίκη

Τηλέφωνο Κέντρου Επιχειρήσεων (24 ώρες):
+30 2310 310649