2310 310649
Τηλέφωνο Κέντρου Επιχειρήσεων (24 ώρες)
English Αναζήτηση
Συχνές ερωτήσεις  |  Δελτία τύπου  |  Χορηγοί
Θέλω να βοηθήσω
  Η Ε.Ο.Δ.  
Γενική Συνέλευση και Διοικητικό Συμβούλιο
Διεύθυνση Εκπαίδευσης
Διεύθυνση Επιχειρήσεων
Τμήματα - Ειδικότητες
Ορεινή Διάσωση
Διάσωση στο Υγρό Στοιχείο
Αντιμετώπιση Καταστροφών
Πρώτες Βοήθειες
Σκύλοι Έρευνας
Έρευνα και Τεχνολογία
Ανθρωπιστικές Αποστολές
|
  Δράσεις  
Εκπαιδεύσεις
Επιχειρήσεις διάσωσης
Συνέδρια - Εκδηλώσεις
Άλλες δραστηριότητες
|
  Παραρτήματα  
|
  Νέα  
|
  Σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών  
|
  Video gallery  
|
  Οδηγίες - Συμβουλές  
Πεζοπορία το Καλοκαίρι: πρόληψη και ασφάλεια
Σακίδιο Έκτακτης Ανάγκης BOB (Bug Out Bag): Πλήρης οδηγός
Πρακτικός οδηγός για τη δημιουργία οικογενειακού σχεδίου έκτακτης ανάγκης: Βήματα και συμβουλές
10 βασικές κινήσεις, για σίγουρη επιβίωση και διάσωση σε περίπτωση ναυαγίου
Πώς μπορούμε να προστατευτούμε σε έναν καύσωνα;
Θερμοπληξία: Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται;
Πρώτες βοήθειες για εγκαύματα
Οδηγίες προστασίας από πυρκαγιές
Πώς αντιμετωπίζουμε την πνιγμονή;
Λιποθυμία: τί είναι, συμπτώματα και Πρώτες Βοήθειες
Τι πρέπει να περιέχει ένα σακίδιο Πρώτων Βοηθειών;
Χειμερινό βουνό και χιονοστιβάδα
Πώς προστατευόμαστε από πνιγμό στη θάλασσα;
Μύθοι και Αλήθειες για τις Πρώτες Βοήθειες
Οδηγίες προστασίας από έντονα καιρικά φαινόμενα
Είμαστε προετοιμασμένοι για ενδεχόμενο σεισμό;
Παιδιά και οδική ασφάλεια
Συμβουλές για ασφαλή ορειβασία
Απαραίτητη η ενημέρωση για την αντιμετώπιση σεισμών, πλημμυρών και πυρκαγιών
Προστατεύομαι από τον σεισμό, μαθαίνοντας
|
  Επικοινωνία  

Στην Κω η τελετή παράδοσης των διασωστικών σκαφών της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης «ZETA» και «CHIARA»

Ημ/νία: 15/11/2017
Στην Κω η τελετή παράδοσης των διασωστικών σκαφών της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης «ZETA» και «CHIARA»

Σε μια όμορφη τελετή που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 12 Νοεμβρίου στην Κω παραδόθηκαν και επίσημα από την γερμανική διασωστική οργάνωση για τη θαλάσσια διάσωση DGzRS (Deutsche Gesellschaft zur Rettung Schiffbrüchiger) στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης τα δύο διασωστικά σκάφη «ZETA» και «CHIARA».

Τα σκάφη προσφέρθηκαν από την DGzRS στην ΕΟΔ τον Νοέμβριο του 2016 και άμεσα απέκτησαν βάση στο παράρτημα της ομάδας στην Κω, το οποίο την εποχή εκείνη δεν είχε τα μέσα και τον απαραίτητο εξοπλισμό, για να επιχειρήσει στη θάλασσα και να σώσει τους πρόσφυγες που αντιμετώπιζαν καθημερινά κίνδυνο για τη ζωή τους. Από τότε μέχρι και σήμερα, οι εθελοντές της ΕΟΔ Κω έχουν πάρει μέρος σε 17 επιχειρήσεις, υποστηρίζοντας το έργο του Λιμενικού Σώματος, και βοήθησαν πάνω από 200 ανθρώπους να φτάσουν με ασφάλεια στην ακτή.

«Όταν ήρθαμε πρώτη φορά στην Ελλάδα είδαμε απλούς ανθρώπους να κάνουν απίστευτα πράγματα», ανέφερε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Θαλάσσιας Διάσωσης (International Maritime Rescue Federation/IMRF) και Δ/νων Σύμβουλος της DGzRS, Udo Fox. «Κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει τότε ότι μια χώρα που βρισκόταν σε τόσο βαθιά οικονομική κρίση θα μπορούσε να αντέξει άλλη μια τεράστια κρίση, ανθρωπιστική αυτή τη φορά», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Για μας ήταν εντελώς διαφορετικό το να βλέπουμε την κατάσταση με τους πρόσφυγες στα ΜΜΕ και να τη ζούμε από κοντά. Εντυπωσιαστήκαμε από τον αλτρουισμό των Ελλήνων, αλλά και από τις τόσες ομάδες που βρέθηκαν στην Ελλάδα από όλο τον κόσμο, για να βοηθήσουν» είπε και κατέληξε, αναφερόμενος στη συνεργασία της DGzRS με την ΕΟΔ: «Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης έχει αλλάξει σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Κατάφερε πολλά, βρίσκεται, ωστόσο, ακόμα στην αρχή ενός μεγάλου ταξιδιού. Σήμερα είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που παραδίδουμε και επίσημα τα δύο σκάφη στην ΕΟΔ, αλλά και περήφανοι για ότι έχουμε καταφέρει μέσα από τη συνεργασία μας μέχρι τώρα. Δεν έχουμε φτάσει, όμως, ακόμα στο τέλος. Το 2018 σκοπεύουμε να προσκαλέσουμε στην έδρα της DGzRS στη Βρέμη μέλη της ΕΟΔ και στελέχη του Λιμενικού Σώματος, προκειμένου να εκπαιδευτούν με τον εξομοιωτή μας στο σχεδιασμό, τον συντονισμό και την υλοποίηση μιας επιχείρησης στη θάλασσα».

Ο κ. Fox έκλεισε την ομιλία του ευχόμενος καλή επιτυχία στην ΕΟΔ και εκφράζοντας την ελπίδα του για περαιτέρω ανάπτυξη της ομάδας.

Στην τελετή παράδοσης παραβρέθηκε, επίσης, εκ μέρους της DGzRS ο Οικονομικός Διευθυντής, Nikolaus Stadeler, ενώ την Κεντρική Διοίκηση της ΕΟΔ εκπροσώπησε η Πρόεδρος, Δανάη-Φωτεινή Μαυρουδή και ο επικεφαλής του Τμήματος Υγρού Στοιχείου της οργάνωσης, Νεκτάριος Χατζηδάκης. Επίσης, το παρών έδωσαν ο Δήμαρχος του νησιού, ο Πρόεδρος της μαρίνας, εκπρόσωποι των αρχών του νησιού, εθελοντές άλλων οργανώσεων, μεταξύ των οποίων και μέλη της τουρκικής διασωστικής ομάδας Mugla 911, όπως επίσης και σύσσωμο το παράρτημα της Κω με τα πληρώματα των σκαφών.

Αξίζει να αναφερθεί ότι μετά την δωρεά των σκαφών από την DGzRS, ακολούθησε εντατική εκπαίδευση από τους εκπαιδευτές της γερμανικής οργάνωσης στους εθελοντές της ΕΟΔ Κω, η οποία διήρκεσε έξι μήνες και αφορούσε, μεταξύ άλλων, τον χειρισμό των σκαφών, τεχνικές πλοήγησης και έλκυσης.

Στην Κω η τελετή παράδοσης των διασωστικών σκαφών της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης «ZETA» και «CHIARA»

Print-iconSendToAFriend-icon


Καταμερισμός Χορηγιών

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης
είναι μέλος των


Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (Ε.Ο.Δ.) είναι Μη Κυβερνητική Οργάνωση έρευνας και διάσωσης, τα μέλη της οποίας συμμετείχαν σε επιχειρήσεις από το 1978 σε εθελοντική βάση, ενώ από το 1994 λειτουργεί με τη μορφή σωματείου

Θα μας βρείτε επίσης


Κεντρική Διοίκηση
Κηφισίας 13 - ΤΚ 54248 Θεσσαλονίκη

Τηλέφωνο Κέντρου Επιχειρήσεων (24 ώρες):
+30 2310 310649